Aktuelt

På lagertomta til Lilleborg har alternativene vært leiligheter eller skole. I januar 2018 bestemte byrådet seg for skole. Og det blir et fint grøntområde mot elva.
Den flotte bygningen og restauranten brant i desember 2015. 23 måneder senere åpnet den på nytt.
Åpnet forsommeren 2017
Laksen går nå opp til Øvre Foss.
Åpnet 17. juni 2013
Se program fra NRK skole
Nå får man info til smarttelefon eller nettbrett.
Akerselva er en sosial og politisk skillelinje i Oslo by.
Den andre mars 2011 rant 6000 liter klor ut av vannbehandlingsanlegget ved Akerselvas start. NIVA-rapporten fra slutten av mai samme år viste at mye av insektlivet har klart seg godt.
Snart ser vi hverken elva eller bygningene langs den på sommerstid.

Jernindustrien

Jernproduksjonen langs Akerselva startet tidlig. Allerede på 1400-tallet lå det et jernverk ved Brekkedammen, og fra 1557 jernhytter ved Maridalsoset. Malm fikk disse fabrikkene fra gruver ved Sognsvann. Kjelsås Brug startet spikerproduksjon i 1855, og i 1884 overtok Mustad fabrikker samme sted.

Christiania spigerverkDen største av produsentene befant seg imidlertid helt nederst i Nydalen. I 1853 kjøpte kjøpmann Oluf Onsum møller og sagbruk som tilhørte Lillo gård, og med dem fossekraften. Det var starten på det store industrieventyret Christiania spigerverk. På sitt største hadde bedriften mer enn 1.800 ansatte, de produserte jernbaneskinner, valsetråd og en rekke spesialprodukter. Verket hadde tre kantiner, drifts- og forsøkslaboratorium, egne jernmalmgruver, hammersmie, valseverk og stålovner. Mye av råvarene var skrapjern. I 1972 ble bedriften slått sammen med Elkem, og i 1985 ble bedriften overdratt til Norsk Jernverk. Stål- og valseverket la ned i 1989.

FiskarsFram til 24. september 2010 produserte Christiania spigerverk i Nydalen. Nå er det slutt, og produksjonen flyttet til Polen og Sverige. De ble i 2007 kjøpt opp av svenske Gunnebo industrier, senere av et annet investeringsselskap - også det svensk. Christiania spigerverk fortsetter imidlertid som varemerke, og fremdeles ligger administrasjonen i Nydalen, nå i Gullhaugveien 7. Fabrikkbygningen lenger opp på siden (med det buede taket) ble i løpet av vinteren 2011 revet.

Bedriften Fiskars (nederste bildet) er en del av et stort internasjonalt konsern, lokalisert øverst på det gamle Spigerverksområdet. De fortsetter produksjonen.